Hinged-Stiff Rig

Здравейте, шаранджии ! В днешната статия ще ви разкрия един от най-успелите pop-up монтажи, който се използва от вече почти 30 години. Той е също така един от моите най-често използвани монтажи на улов на шаран на сравнително малко разстояние от дъното, монтаж който бива развиван от известния Тери Хърн, това е hinged-stiff монтажа. В следващите няколко абзаца ще Ви разкрия какво представлява монтажа, как да го вържете и кога е най-удачно да се използва.

Началото на hinged-stiff монтажа

Hinged-stiff монтажа е невероятен метод и бива използван от едни от най-добрите в „играта“. Неговото начало е дадено началото на 90те години на миналия век от няколко английски шаранджии и бива развит по-късно от всеизвестния Тери Хърн. Той взима идеята за hinged-stiff монтажа и го прави даже още по-добър, като добавя някои негови неща в монтажа. Монтажът става толкова известен, заради неговото добро представяне във водата. Той успява да презентира стръвта по толкова добър начин, че става почти невидим за рибите.

От какво е съставен hinged-stiff монтажа

Монтажът не е един от най-лесните които може да се направят за използването на pop-up топчета, като чод риг монтажа, но бива даже по-сполучлив от който и да е бил монтаж за pop-up. Hinged-stiff монтажа се състои от две части, едната от които се нарича boom секция или влакното което използваме за връзването му към нашия вирбел бърза връзка. Другата част е съставена от stiff (от английски език – „твърд“) влакно , което представлява монофилно влакно с голям диаметър (0.45+ мм). За направата му също така са ни необходими и вирбел с по-голямо „ухо“, на което ще вържем и нашата stiff част от повода, на която и ще е вързана и нашата кука.

Кога да го използваме ?

Монтажът може да бъде използван по всяко време и във всякакви условия, но най-добро приложение намира когато избягваме да ловим на дъното на водоема. Например , както при chod rig монтажа, ние го използваме, когато дъното е покрито с обилна растителност и нашия монтаж на дъно, няма да бъде толкова сполучлив, за това го използваме. При hinged-stiff монтажа е малко по-различно, защото при обилна растителност той също ще изгуби смисъла си, нищо че е предназначен за pop-up монтажи. Монтажът би имал най-добра ефективност при риболов на водоеми с по-мека почва, голямо количесво тиня и неправилен релеф, защото при попадане монтажа на дъното нашата boom секция ще лежи на дъното,а stiff частта ще е над него, представяйки нашата стръв максимално добре.

Какви риболовни принадлежности са ни нужни за направата му ?

Монтажът не е много сложен за направа, само че ще са ни нужни специални риболовни принадлежности за най-добрата му направа и да може да бъдем сигурни , че ефективността му ще бъде максимална.

Да започнем от куките. Всеки рибар изпозлва различни по големина куки за направата на hinged-stiff монтажа, аз лично използвам куки с по-малък размер (№5-8), и най-вече се съобразявам с големината на стръвта, но не пречи да се използват и куки с по-голям размер, но съответно трябва и да увеличим размера на нашата стръв. При положение, че pop-up топчетата не се използват в много големи размери (10-15 мм) , слагането на по-голяма стръв прави монтажа ни небалансиран, а именно голяма кука и малка стръв.

За нашата stiff секция е хубаво да се използва твърд монофил. Едни от примерите, това са Mouth-Trap на фирмата Корда, Fox Rigidity , ESP – Stiff Rig, доказали се влакна с годините. За нашата boom секция можем да използваме и плетено влакно с покритие, което го прави по-трудно за оплитане при замятане. Другия ни избор е монофилно влакно за поводи, което да бъде по-меко от нормалното монофилно влакно за stiff монтажи, някои примери за това са IQ2 и Boom на фирмата Корда.

Как да направим hinged-stiff монтажа ?

За направата му са ни нужни материалите които посочихме по горе и също така малко умения във възлите. Първо започваме с нашата boom секция, където връзваме за вирбел с по-голямо ухо.

вирбле

След това от другата страна на вирбела връзваме нашия stiff монофил, на който ще бъде вързана и нашата кука.

higed stiff

Особенно във връзването е местоположението на вирбела и как е закачена стръвта към него, точно както в чод риг монтажа. Връзваме куката, както връзваме и нашия монтаж на косъм, само че не правим клупче в края и след като сме направили възела на куката, края го промушваме през ухото на куката и образуваме това клупче, на което е сложело вирбела преди да промушим влакното в ухото на куката. След това със запалка обгаряме края, за да не излезе лесно и нанизваме нашата стръв (което в повечето случаи е pop-up топче) със специален конец (bait floss), който задържа стръвта ни на вирбела и не й позволява да падне, дори и при най-силните замятания.

Ако имате затруднения в направата му, може да погледнете клипа отдолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *