5 най-известни Български манастири

Манастирите в страната са хиляди и са любимо място за поклонение на вярващите християни. Ще се опитаме да Ви запознаем с петте най-любими манастири като подредбата им е на случаен принцип.

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ е любим на поколения българи. Основан от монаха Иван Рилски още през далечния 10 век той приютява него и учениците му.

Бачковски манастир „Света Богородица“ е основан от грузинеца Баторий някъде около 1083 година. Разрушаван и построяван неколкократно през годините сегашния му вид е някъде от около 1600 година.

Троянски манастир „Успение Богородично“ е трети по големина действащ манастир в страната и е основан около 17 век от няколко монаси отшелници от Атон. Манастира е бил убежище на Васил Левски и на много хайдути и революционери. В момента манастира предлага и нощувки, а вкусната бобена чорба също не е за изпускане.

Преображенски манастир „Преображение Господне“ е действащ манастир който е разположен в околностите на Велико Търново и е четвърти по големина в България.

Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“ е открит през 14 век и се намира само на два километра от град Дряново. Манастира е известен с пребиваването на Васил Левски и с това, че е бил тайна квартира на революционерите по време на Априлското възстание, като едни от най-известните имена са Бачо Киро и поп Харитон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *