5 любими подправки

Българина обича да си похапва и използването на подправки в традиционната кухня е от векове. Кои са най-използваните подправки в нашата кухня? Ще Ви напишем в тази статия с уговорката, че това е нашето виждане и не задължаваме никой да се съгласи с това.

Магданоз е първи в списъка ни с подправки. Дали ще готвите вкусна супа, салата или основно ястие магданозът е най-използваната универсална подправка която подхожда на всяко ястие.

Чубрица е номер две в класацията. Тази типично българска подправка е подходяща за подправяне на месни ястия, а малки и големи знаят, че мусака без чубрица не може. Може да я използвате във ястия с кайма, за поръсване на пици, за супи и каквото прецените, че ще се получи вкусно.

Черен пипер – тази подправка идваща от Индия през годините е станала типична за нашата кухня. Освен вкусовите си качества пиперът е полезен като антиоксидант и борба с бактерии, но не прекалявайте тъй като странични действия са проблеми със стомаха.

Копър е номер четири и ще се съгласите с нас, че типично българският таратор без копър е немислим. Можете да използвате тази подправка и за подправане на картофени ястия, както и за някои салати.

Джоджен е подправката която дава уникалният вкус на бобена яхния. Няма нищо по-вкусно от приготвения от баба боб в гърне подправен с тази подправка. А великденското агнешко има неповторим аромат и вкус приготвено с джоджен в дробинето.

Да Ви е сладко.

Вашият коментар