5 интересни факта за Дубай

Дубай както знаете е предпочитана дестинация за туризъм и почивка и ако допреди няколко години това място беше просто пустиня, то сега е град с внушителни размери който беше вдигнат за много кратко време и така стана най-бързо развиващия се град на планетата. Много са интересните факти за града, но ние ще се спрем само на 5 от тях.

№5 Динамичната кула на Дубай започва строежа си през 2008 година и въпреки забавянето заради световната финансова криза е построена за точно 700 милиона долара. Интересното за тази кула е пълното завъртане за час и половина което  става заради вятърните турбини и соларните панели на покрива на сградата. Името Динамична е просто от факта, че никога няма да видите кулата по един и същ изглед и на едно и също място.

№4 Дубай Марина е най голямото изкуствено пристанище в света за построяването на което отиват цели 340 милиона долара. В проекта се планират изграждането на няколко луксозни хотела и множество скъпи ресторанти и магазини.

№3 Град в града – това е изкуствено построен град в самия град който по площ се равнява на 3 пъти колкото е голям град Монако. Градът ще бъде от затворен тип и ще има собствен контролиран климат.

№2 Престъпността в Дубай е зашеметителните 0% и на този факт могат да завидят всички градове в света. Това се дължи на законите които са съобразени със исляма и въпреки, че местната полиция кара коли като Ферари и Ламборджини това е само за показ, а не толкова за ефективност.

№1 Бурж Ал Араб е 7 звезден хотел за милиони долари който изумява със своята архитектура, но по изумителен е факта, че изгревът и залезът които посрещат гостите на хотела са по различно време и това е някъде в интервал от 30 минути. Това е така поради височината на хотела. Въпреки своите 7 звезди обаче, хотелът никога не може да запълни целият си капацитет поради своята форма и повече от 45% от стаите са неизползваеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *