Черна мряна – риболов на тежко на река

Риболовът на черна мряна на тежко („на дъно“) е доста специфичен, труден и същевременно с това интересен. Черната мряна е риба, която обитава „тънките“ води на най-горните и средни течения на планинските реки в България. Това обяснява и защо шарените мустакатки са толкова лесно плашливи и при най-малките белези на заплаха се втурват към най-близкия подмол или камък. Сега ще Ви споделим няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид ако искате да получите добра слука.
Основното и най-важно нещо за това е подходящия избор на стръв. Черната мряна обикновено е доста капризна в това отношение. За по-горните течения силно Ви препоръчваме да нагазите във водите и да си наловите ручейник. Това е ларва, към която мряната има слабост. На много места наричат тази стръв „къщурка“, поради пашкулът от камъчета или дървесина, в която живее и се развива тя докато отлети. Разбира се, може и да си я закупите от местните рибарски магазини, но имайте предвид, че не във всеки я имат в наличност.

Rucheinik-za-Cherna-Mriana
ручейник

За средните, по-дълбоки води, е най-добре да използвате два, три или грозд бели червеи. Трябва задължително да се грижите често да подменяте умрелите след кълване, защото черната мряна по принцип е пасивен хищник и взима само когато стръвта изглежда достатъчно добре. Когато реката „придойде“ и се разкаля и размъти, умерен успех може да имате и на традиционния торен червей.

Монтаж за риболов на черна мряна

Монтажът е лесен и бърз. Използвайте основно влакно между 0,18 и 0,25 мм (в зависимост от течението и дълбочината). Тежестта трябва да е мобилна и да се позиционира на не повече от 20-30 см над куката. Добре е оловото да е максимално продълговато или плоско, за да не го влачи течението лесно и за да не се закача между камъните. Куката Ви препоръчваме да е с късо рамо и закривена, за да може при резкия и силен удар, мряната сама да се закачи. Хубаво е куката да е вързана на влакно за повод с дебелина между 0,10 и 0,14 мм. Това ще олекоти презентацията и чувствителността на кълването.

Начини за риболов на черна мряна

Има два основни начини за улов на черна мряна – „на пръст“ и „на стойка“/стационарен. При този на пръст или още „на ръка“, след захвърлянето на желаното място въдицата остава в ръцете Ви. С показалеца на едната ръка изпънете плътно леко настрани или навън линията, точно над макарата. При кълване ще усетите едно или две явни и силни почуквания по влакното. Засечете задължително след втория. При стационарният риболов е по-просто. Оставяте въдицата на стойка и подобно на риболова на фидер и на тежко, чакате резките удари да бъдат отчетени от върха на опъната линия.

И накрая – къде да „търсим“ черна мряна? Този вид риба обожава да се спотайва в утайките на силните бързеи, където лесно улавя понесените от течението дребни насекоми. Рядкост е по-хубавите екземпляри да атакуват в самите бързеи, но така или иначе е почти невъзможно линията Ви да се застои на подобно място. Лятото, в големите жеги, мряната обича пасивно да се препича на някоя скала и през това време рядко се храни. Дори и да поднесете стръвта буквално в устата й. Затова Ви съветваме да си пробвате късмета рано сутринта, преди да е станало топло или вечер, около залез слънце. Наслука!

 

черна мряна

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *