ЦРОО – борба с бракониери по български.

Ако сте запален рибар или пък просто обичате красивата природа на българските водоеми и сте чест техен гост няма как да не сте забелязвали поне веднъж колко нагъл и безцеремонен е лакомият български бракониер. Дали сте попадали на километрични мрежи, унищожаващи безмилостно богатството на родните реки и язовири или просто сте станали свидетел как някой „колега“ безсрамно прибира маломерни рибки в живарника си, да Ви призная е все едно. По този начин хората, неспособни да мислят извън кръгозора на собствения си нос, ежедневно правят опити да затрият водната фауна, която други с лични средства и труд не спират да развиват.
До скоро тези, другите хора, се наричаха просто „доброволци“. Със сигурност сте срещали и тях. Това са тези, които подават своевременните сигнали за нарушения към държавния контролен орган – ИАРА. И за съжаление в повечето случаи досега техния глас оставаше нечут. Всичко това обаче днес е вече в историята. Днес в България вече съществува организация с нестопанска цел, която да брани, контролира и опазва водните басеини у нас.
Става дума за ЦРОО… или иначе казано „Централна Рибно-Опазваща Организация“. Основана е в Стара Загора на 19 ноември 2015 година с председател Стефан Петров Тодоров, а днес тя разполага с над 5500 члена, заделящи лични време и средства в името на каузата. Водоемите, които се радват на тяхната дейност са яз.Сопот, яз. Ал.Стамболийски, яз.Копринка, яз.Жребчево, яз.Ивайловград, яз. Розов Кладенец, яз.Огоста, за яз.Горни Дъбник, яз.Тракиец, яз. Александрово, както и реките Искър,Осъм, Златна Панега и Вит. Организацията се разраства с всеки изминал ден, а резултатите от нейното съществувани са едновременно стряскащи и впечатляващи. Към момента, по данни от фейсбук страницата й, са заловени, конфискувани и унищожени повече от, забележете, 19 600 метра хрилни мрежи, в които са попаднали сумарно над два тона риба. Акциите на мобилните групи продължават ежедневно, растат и постигнатите резултати. Членовете им участват в няколко инициативи за почистване, в риболовни състезания за деца. Дори наскоро помогнаха на общинари да преместят около един тон риба от почти празният яз.Малка Желязна във водите на яз. Сопот, сред които имаше и няколко сериозни трофейни екземпляра.
Всичко това няма как да не предизвика у нас въпроси като „Ама, това не е ли работа на ИАРА?!“, „Къде е държавният орган в тази борба?“, „Защо трябва доброволци да вършат работата на държавата?!“ и т.н.
Отговорите оставяме на Вас. Ако и Вие като нас не обичате да чакате някой друг да свърши работата, можете да се присъедините към структурата на ЦРОО по всяко време чрез фейсбук страницата им, или просто да им помогнете с дарение по Ваша преценка в следната банкова сметка: IBAN: BG09RZBB91551007030436 BIC: RZBBBGSF

======================

Поздрави 5bg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *