Хайде за риба, но накъде?

За уклей на яз. Сопот

Кроим планове накъде да насочим неделния си риболовен излет и логично избираме актуалния язовир „Сопот“. Дочуваме от колеги, че там вече започнал „да дава“ сравнително едър уклей. Правим обичайната за целта подготовка – лека, светла на цвят, възможно най-ароматна захранка, от 200 до 400 грама бял червей, малко пинки и дори кутия торен червей, за всеки случай.
Пристигаме на водоема по изгрев, когато все още няма много колеги. Възползваме се от това предимство, избираме възможно най-каменистото място и директно се настаняваме. Започваме с приготвянето на захранката, към която добавяме и малко бял червей. При улова на уклей е важно сместа да се остави малко по-мокра, за да може при контакт с водата да се разтвори още в по-горните слоеве на водоема, възможно най-близо до повърхността. Така тя образува облак, който обикновено привлича ятата от уклей за много кратко време. Използваме олекотена и чувствителна линия – поводът е от корда 0,08 мм, плувката – най-много 1,5 грама, а куката – номер 16.

влакно Owner
Риболовът започва още в 7:00, но без особен успех. Захранваме на сравнително равни интервали от около 15 минути, за да опитаме да привлечем гъстата риба. Водата е все още студена и вероятно това е причината да няма активност. Упорито продължаваме с умерено подхранване като хвърляме и по някоя прашка рядък бял червей в облака от захранка.

захранка за уклей Sensas

Вече минава 8:00, слънцето тъкмо е изгряло, а ние хващаме първия си уклей за деня. Ловим на единичен бял червей, като разнообразяваме от време на време с по някоя пинка. Бързо се отказваме от тях – на пинките излизат малко по-дребни екземпляри. Риболовът е труден и решаваме да сменим тактиката – разпъваме болонезата, пускаме на по-голяма дълбочина (над 2 метра) и хвърляме по-навътре – на около 10-13 метра от брега. Резултатът не закъснява – започваме да ловим чести уклеи и до обяд вече сме набавили доволен улов от по малко повече от килограм на човек. Необичайното тук бе, че дори и когато температурите се покачиха драстично и слънцето грейна силно рибата през целия ден остана на същото ниво – по-дълбоко и по-навътре от слуката в предните няколко дни тук.
Дойде време е да приключваме поредния си успешен излет на яз.“Сопот“. Припомняме си защо това е любим водоем – предлага уникална природа, чисти води, спокойствие… и прилично количество риба. Но внимавайте, колеги, предупреждаваме Ви, че проверките от ИАРА са често явление по тези брегове, призоваваме Ви да не задържате маломерни риби и да не прекалявате с количеството уловена риба! Наслука!
======================

Поздрави 5bg.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *