Три полезни съвета за риболов на плувка

Риболов на плувка, или както още го наричат „на леко“ е може би най-атрактивният и най-практикуван вид риболов у нас. Причините за това са доста, но този факт сякаш сме склонни да отдадем най-вече на това, че водоемите в България в по-голямата си част предлагат идеалните условия – сравнително малки сладководни басейни с в повечето случаи скромен воден обем и с подходящи за целта плитчини. Вероятно и Вие като нас доста внимателно подбирате такъмите си за всеки отделен водоем и излет. И няма никакво съмнение, че това си е цяла наука. Въпреки това, сега ще се опитаме да Ви дадем три полезни съвета, с които да се съобразите преди да тръгнете за риба на плувка.

Три съвета при риболов на плувка

Първият и основен такъв е добре да съобразите какви точно условия предлага конкретния водоем, към който сте се насочили. Ако сте тръгнали за по-едри риби, които ще търсите значително по-навътре в язовира/реката, по-добре използвайте т.нар. ваглери (това е вид по-тежка и дълга подвижна плувка, на която има допълнителна тежест и която се монтира на линията чрез долния си край, ще Ви я представим в подробности в един от следващите ни материали) . Или пък обратното – ако предвиждате риболов близо до брега, на по-дребни риби, с директен телескоп или мач – пригответе стационарни („неподвижни“) плувки, препоръчително с различна форма и тегло, просто за да сте подготвени за всякакви ситуации.

Втори съвет при риболов на плувка

Важно е каква точно риба искате да ловите. За различните видове риба са подходящи съвсем различни видове плувки. Ако например ще търсите шаран – трябва Ви плувка между 3 и 4 грама или ваглер. Ако сте тръгнали за дребна риба – ще Ви трябва възможно най-деликатно „перо“ – най-много 1,5 или 2 грама. Дължината или цветът не са от такова голямо значение – най-важни са теглото и формата.

Трети съвет при риболов на плувка

И накрая, но разбира се не на последно място – съобразете се с атмосферните условия за конкретния ден. Задължително се възползвайте, ако времето е спокойно и нямя вятър – изберете възможно най-леката и чувствителна плувка. Така няма да уплашите рибата и ще можете по-лесно да проследите целия процес на самото кълване. Ако обаче играта загрубее и духне вятър, колкото и да е лек, корекцията в перото е наложителна. За този случай е добре да използвате възможно най-дълги плувки с тънка антена, за да намалите максимално съпротивлението й с повърхността на водата (поради наличието на постоянни вълни). Така ще успеете да ги избегнете и чувствителността на перото до голяма степен ще се запази.
Надяваме се да сме Ви били полезни със статията за риболов на плувка. Във всички случаи обаче Ви съветваме да имате в наличност много и разнообразни видове плукви в арсенала си – никога не се знае какво ще Ви се наложи веднъж след като вече сте започнали с риболова. Атмосферните условия, особено в България, са доста динамични. Пък и във водоемите ни има достатъчно разнообразие от риби. Никога не знаете какво ще „върви“ този път. Наслука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *