Срещата между ИАРА и риболовците – без резултат

 

риболов

 

Във вторник в София се проведе работна среща между Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и представители на риболовните клубове и организации в България (БЛРС, ЦРОО, „Олимпик“ Пловдив,, „Балканка“, „Марица 2014“, Европейска Асоциация на рибарите в Черно море и др.) На нея се очакваше да се коментират редица важни въпроси относно състоянието на отрасъла, неговото бъдещо „управление” и проблемите, свързани с всичко това. Очакваше се представителите на държавните регулиращи органи да вземат под внимание важните въпроси, поставени им от колегите. Като например: на доброволците да бъдат делегирани повече права за борба срещу наглите бракониери, да се направят промени в законодателството и бракониерството у нас най-после да се счита за престъпление (искане, което е представяно пред държавата вече няколко пъти).
Всичко това обаче за жалост изглежда е почти изцяло неглижирано от власт имащите. Да, били са дадени обещания за съставяне на проект за споразумение за взаимодействие между доброволците риболовци и държавата, но само дотам. По материали на колеги от разбираме, че фактически истински ползотворна дискусия по важните въпроси за огромно съжаление така и не се е състояла.
В резултат на всичко това на 22 април (събота) в Монтана и Стара Загора предстои да се организира протест срещу безхаберието на държавата и органите, имащи пряко отношение към риболова и опазването на аквакултурите. Стотици колеги се очаква да блокират някои основни пътища в страната, за да опитат да привлекат общественото внимание по всички наболели за отрасъла проблеми, които поне към момента органите, със своите действия или бездействия, отказват да направят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *