Ronnie Rig

Здравейте, колеги шаранджии ! Всеки един запален риболовец обича да експериментира в неговия улов, било то монтажи, стръв , различни водоеми, докато не намери най-правилния монтаж, стръв за даден водоем и не се придържа към него, защото точно това ни удовлетворява напълно към хващането на риба. В днешната статии ще поговорим за още един pop-up монтаж, който се използва непрекъснато от по-модерните шаранджии, било то в Англия или Европа – това е Рони монтажа.

Какво представлява Рони монтажа?

Рони монтажа представлява монтаж, който най-често бива използван за pop-up топчета, а именно улов на шаран на няколко сантиметра от дъното. Той е много идентичен с hinged-stiff монтажа, но има няколко различни неща в него. Като на първо място това са материалите с които се прави, много шаранджии смятат че направата му е сложна, заради няколко риболовни аксесоара, с които трябва да разполагате, за да го направите, но това не е съвсем така. Целта му е, стръвта да бъде представяна на минимално разстояние от дъното.

Кога да го използваме?

Рони монтажът може да бъде използван целогодишно и в почти всякакви водоеми, но има случаи в които е почти задължително да го приложим, това всичко зависи от релефа и почвата на водоема. Както всички pop-up монтажи, Рони монтажа би имал най-добра презентация във водоеми с минимална растителност на дъното, за да избегнем легната стръв, която би се изгубила някъде в растителността на дъното. Другата причина, заради която бихме го използвали е добрата видимост на pop-up топчето. Видимостта на pop-up монтажите е с пъти по-добра от колкото тази на легналите монтажи, това би ни донесло по-големи успехи, като бихме привлекли вниманието на рибата по-лесно. Още една добра презентация на монтажа би била, когато използваме малки частици за захранка на нашето петно, като ситна царевица, натрошение протеинови топчета, семена, монтажа много добре би се презентирал над тях.

Предимства на Рони монтажа

Всеки един монтаж сам по себе си има своите предимства и плюсове пред други, Рони монтажа може да се каже че има повече плюсове от колкото минуси в сравнение с другите pop-up монтажи. Рони монтажа позволява 360 градусове местене на стръвта във водата, което подпомага за по лесното извъртане на куката в устата на рибата. Друго от предимствата на монтажа е, че при затъпяване на куката, можем да я подменим с нова, дори и без да правим нов монтаж, само като я махнем от бързата връзка и тогава целия монтаж придобива чисто нов вид.

Как да вържем монтажа?

За направата на монтажа ще са ни нужни няколко неща, които са малко по различни от обикновенните монтажи. Ще ни трябва плетено влакно с покритие, кука Curve Shank , термошлаух, вирбел , който от едната страна е с рингче, а от другата с бърза връзка, стопери за кука , микро вирбел, меко олово и bait floss (влакно за връзване на стръвта към микро вирбела).

Започваме като отрежем 1-2 сантиметра от термошлауха и го нанизваме на куката.

След това прокарваме ухото на куката през вирбела, от към страна на бързата връзка.

След като сме промушили куката през бързата връзка, сваляме термошлауха надолу и го слагаме на разгорещена пара, да може да получим нужния ефект от него.

След като сме готови с тази „операция“, нанизваме микровирбела през куката и след него слагаме стоперите за куката.

Приключихме и с тази част от монтажа и можем да кажем, че монтажа ни е на 70% готов. След като сложихме микро вирбела на куката, взимаме bait floss-a, а ако нямате наличен, може да използване и най-обикновенно плетено влакно или конец за зъби, където ще ни излезне много по-евтино. Нанизваме топчето на bait floss-a и го нанасяме на микровирбела и стопираме със стопер за стръв или със запалка обгаряме края, за да не може стръвта да падне при замятане.

За балансиране на нашия монтаж, ще използваме мекото олово, което можем да го нанесем върху самият вирбел или на влакното което ще използваме за boom секция.

Остана само да вържем другия край на вирбела с избраното от нас влакно, което може да бъде плетено влакно с покритие, за да сведем оплитанията до минимум или твърд монофил, при който оплитанията при замятане са сведени до нула.

В случая използваме всеизвестния half blood knot и нашия монтаж вече е готов.

Ако имате затруднения с връзването на монтажа, може да погледнете клипа отдолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *