Риболов на шаран през зимата

Риболовът на шаран през зимата е едно голямo предизвикателство за всеки един шаранджия, рибата не е толкова активна, не се храни толкова много колкото през другите сезони и е много по труден улова й, в тази статия ще ви разкажа малко повече за риболова на шаран през студените зими и някои тактики и методи за улавянето на тези риби.

Държанието на шарана през студените месеци

Със спадането на температурата, много хора мислят, че шарана спира да се храни и повечето избягват този сезон за риболов, но истината е , че това не е така. Шаранът, както и другите мирни риби, се храни постоянно през цялата година, но през зимата дневния период , който шарана се храни е много по кратък. Фактори като ниската температура, атмосферно налягане , по-високо съдържание на кислород във водата и естествена храна, допринасят за това странно държание на шарана. Тяхната телесна температура намалява заедно с температурата на водата, от там метаболизма се забавя и смилането на храната също и е нужно по-голямо време шарана да я усвои. Всички тези фактори правят наистина трудно улавянето на шаран през този сезон, но това не означава , че е невъзможно.

Местоположение

Едно от главните неща за улов на шаран през зимата е местоположението. Много по лесно можем да уловим рибата, като знаем къде да я намерим. През зимният сезон шарана предпочита по-топлите места, местата където може да намери достатъчно храна без много големи усилия. Плитчнините са един пример за добро местообитание на шаран през зимата, защото водата е по-топла. Друго място за откриването на шарана са тревисти и тинести дъна, те предразполагат рибата със своята топлина и естествена храна , още едно място което може да откриете рибата, това са паднали дървета и подводни закачки, те биват използвани като добро скривалище през зимния сезон.

Методи за улов на шаран през зимата

Много хора прилагат различни тактики за улова на шаран през зимния сезон, според зависи от терена , който са избрали. Някои шаранджии предпочитат да търсят шарана в по-горните части на водоема, използвайки така нареченият зиг риг монтаж, който позволява на рибаря да търси шарана много близко до повърхността , където и водата е по-топла от дъното. В по-плитките места, често се изпозва монтаж, който лежи на дъното или монтаж, който е няколко сантиметра над него, най-често използваните такива монтажи е чод риг и класическите pop-up монтажи.

Стръв

За стръв най-често се използват протеинови топчета, царевица, тигров фъстък и pop-up топчета, но една от най-незаменимите стръв си оставят белите червеи. Като естествена храна, шарана доста активно се храни през зимата с тях и биват използвани много често като стръв и част от захранката за улова на големи екземпляри.

 

Уловът на шаран през зимата е много труден,изисква се голяма прецизност за намирането на точното място и захранване в точното време, за постигане на добър резултат, нужно е много търпение и постоянство за достигане на добри резултати.

риболов на шаран през зимата
риболов на шаран през зимата

 

риболов на шаран през зимата 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *