Риболов на руска есетра и белуга в България

Риболов на руска есетра и белуга в България. До скоро това бе невъзможно. Сега обаче има създаден нов водоем, който разчупва стереотипите в бранша. Намира се край Велико Търново, в непосредствена близост до главния път София – Варна. В месността „Света Гора“. Предлага изненадващо богат асортимент от видове риби, изключително атрактивни за спортен риболов. Като например лин (така наречената „езерна пъстърва“), шаран, бял амур, руска есетра и забележете – белуга. Замисълът на собствениците е малко по-различен. Обектът е собственост на общината, но е взет за стопанисване от местна фирма за период от десет години.

Важно е да се вземе предвид, че въпросният водоем е все още нов. Дълго време без безстопанствен и пресушен. Отворен е едва от няколко седмици. Затова все още липсват удобства като удобен паркинг, пейки и заслони. Но мястото е с огромен потенциал и собствениците планират и обещават да го превърнат в дестинация, подходяща както за спортен риболов така и за туризъм, къмпинг и почивка.

Няма да имате нужда от много време, за да им повярвате. Дори и без да пускате въдица във водата, просто застанете на стената и се загледайте във водата. От там ще се покажат сериозни екземпляри, които се обръщат в дълбокото, палаво закачайки дебнещите ги рибари на брега. Природата наоколо също е уникална. Водата е заобиколена почти изцяло от гора, а бреговете са чисти и затревени – подходящо е за семеен излет и пикник.

Сега малко повече думи и за самия риболов. Към момента основната слука е най-вече в района на стената. За стръв Ви препоръчваме едри зърна сладка царевица (за препоръчване с някакъв аромат). Или пък протеинови топчета. Успешен е риболовът както на плувка (с ваглер, на по-голяма дълбочина), така и на класическо дъно на косъм. Най-често към момента излизат шарани с тегло между 4 и 10 кг, както и подобни по размер бели амури. Към момента наличният лин атакува главно на дъно и фидер, на грозд от торен червей.

Призоваваме Ви да сте внимателни и да уважавате био разнообразието на водоема. Пазете уловените риби и ги върнете във водата, за да могат всички да се насладят на интересният нов риболов на руска есетра и белуга в България. Собствениците дори обещават да зарибят с нови екзотични видове риба, но за това ще стане дума в следващ материал. Наслука!

 

Риболов на руска есетра и белуга в България

 

 

This article has 1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *