Риболов на речен кефал на воблер рано сутринта

Риболов на речен кефал на воблер рано сутринта е неуспешен. До този извод стигнахме отново след последния ни излет. Въпреки, че този път използвахме разнообразни примамки и техники, така и не успяхме да стигнем до риба. Понякога, колеги, както с всичко в живота е много важно да си задавате правилните въпроси. Само така ще стигнете до нужните отговори. В случая ще Ви разгърнем нашите изводи от неуспеха.

Да започнем от основната причина за липсата на удари. Това несъмнено е температурата на водата. Въпреки, че дневните температури в последните дни минават 40 градуса на много места, температурата на водата в 06:30 часа сутринта е не повече от 18 градуса. Това неизбежно прави хищниците по-лениви. И съответно интересът им към движещи се примамки като воблерите намалява.

Другият фактор, който действа в наш ущърб рано сутринта е липсата на слънчеви лъчи. Всички знаем, че кефалът обожава слънцето и през деня излиза в по-плитките части на реките, където се препича и търпеливо дебне всяко лакомство, паднало във водата. Освен всичко друго воблерите за речен кефал са по-дребни и по-трудно се забелязват когато няма слънце. Вашата видимост във водата също е намалена. И се налага да замятате „на тъмно“. Без да знаете къде са рибите.

Можем да кажем, че използвахме много и все разнообразни начини за водене на примамките. Също така доста често сменяхме тактиката. Редувахме въртящи блесни със сребърна и златиста украска. После слагахме класически воблери, дори спинери и дребни клатушки. И всичко това във възможно най-ярки цветове, за да компенсират липсата на слънце. Но без успех.

Направи ни впечатление, че не само кефалът, но и останалите по-дребни рибки, които обикновено гонят примамката също липсват. Това е ясен знак колко неподходящо е да се ходи на риболов на спининг рано сутринта по реката. Дори и в най-топлите дни на лятото. Съветваме Ви да практикувате риболов на речен кефал на воблер по обяд или в ранния следобед, когато речния кефал е най-агресивен.

 

риболов на речен кефал

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *