Риболов на кефал на река със спининг

Риболовът на кефал на спининг по реките е едно от най-любимите ни занимания. Кефалът е една от най-атрактивните риби за риболов на спининг у нас. Силна, борбена и красива, играта на нерви с противник като нея носи несравнимо удоволствие за всеки рибар. Един от най-резултатните и широко разпространени във всяка част на страната видове риболов на кефал е именно спининговия. Сега ще Ви запознаем с най-важните подробности, които е добре да знаете преди да нагазите в речните води.

Основното, с което трябва да се съобразите, е че речният кефал е силно плашлив и подозрителен. Затова ако хванете една риба е почти задължително да смените местоположението си с поне 20-тина метра надолу по течението. Това важи и в случаите, когато риболовът не върви. Но това е и една от най-приятните страни на този вид риболов. Кара Ви да сте мобилни по дължината на реката, като често да сменяте позиции, примамки и начинът на воденето им.

Избор на примамка за риболов на кефал:

Що се отнася до примамките, кефалът обожава въртящите се блесни и малките воблери, атакува ги все сезонно. Предпочита изкуствени примамки с по-активна игра, по-светли цветове и излъчващи по-силни странични вибрации. По-рядко взима клатушки, кастмастери, джиг и др. Най-добри резултати ще постигнете с възможно най-изчистените варианти на тези примамки, на които няма голямо оперение и утежнение.

Изборът на изкуствена примамка силно зависи и от сезона. През пролетта е хубаво да използвате златисти или жълтеникави блесни (размери от 1 до 3, с тегло не повече от 10-тина грама). Целта е те максимално да доближат до цветовете и телата на първите пролетни насекоми, кръжещи около реките. Когато нивото на водата драстично спадне и температурите се покачат, прибягвайте главно до сребристи въртящи блесни. С доказана ефективност се ползват тези с червените и черни точици по тях. Това е и времето от годината, в което е хубаво да вкарате и воблерите или пък булдото в употреба.

През лятото кефалът се вдига високо и в жегата стои близо до повърхността на водата, където ловува попадналите там насекоми и ларви. Ако имате колебания къде точно имате по-големи шансове да откриете речния кефал – търсете утайките, намиращи се в близост до силното течение, местата край растителност, дървета или подмоли или просто пратете примамката си в максимална близост до брега, където кефалът има навик да дебне дребните рибки.

Техниките за този риболов силно варират в зависимост от часа от денонощието, дълбочината на реката и примамката, която използвайте. Във всички случаи е добре да опитвате различни начини на водене на примамките в различни дълбочини и често да ги сменяте и редувате. В спининга никога не се знае точно коя примамка и техника ще се хареса на хищника. Наслука!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *