Риболов на кефал в плитки води – част 2

Риболов на кефал

Kак да уловим кефал в плитки води? В първата част на този материал Ви разказахме за основните видове стръв за улов на кефал в плитките води на реките у нас. Сега е време да завършим цикъла и да Ви споделим как да поднесете самата стръвта. Както и малко повечко за самите монтажи и техниките, с които се използват.

Ако ловите на повърхността, направете замятането в близост на кефала. На разстояние не по-малко от педя или две от него. Хубавото е, че през цялото време виждате къде се намира точно рибата и можете добре да прецените къде да пласирате стръвта така, че той да я атакува. Имайте предвид, че когато практикувате риболов на повърхността, кефалът доста често е бърз и удря директно след като стръвта „цопне“ във водата. Затова имайте готовност за почти инстантно засичане. Това е най-сигурния начин да го закачите.

При риболов на кефал в дълбокото обаче, тактиката отново се различава. Там кефалът се храни по-внимателно и му отнема повече време да „поеме“ стръвта. Затова, когато усетите, че имате удар, най-добре изчакайте няколко секунди. Кефалът е риба, която гълта стръвта директно. Затова го изчакайте да го направи, и засечете чак след като кефалът е направил кълване няколко секунди. Те обикновено са достатъчни за сигурния успех. Ударът на дълбоко е по-плавен и умерен от резкият удар, който прави на повърхността през деня. Затова внимавайте и засечете в точния момент.

Да поговорим и за монтажа. Когато ловите през деня на ярко слънце, спокойно можете да използвате чиста линия, на която има само кука и стръв. Но за да го направите ще трябва да имате леко влакно  и лека пръчка, с която лесно да изхвърлите стръвта на желаната дистанция. Ако това обаче е невъзможно – използвайте максимално незабележима плувка. Да не е в ярки цветове и да не е твърде тежка. Най-добре е да бъде плоска тапа от стиропор или разбира се, класическия вариант – чисто перо от патица или пуйка.

Във всички случаи избягвайте употребата на каквото и да било утежнение по линията. Това ще я направи по-ленива и бавна и ще обърка кефала. Защото стръвта ще се спира тук-там и няма да се държи по естествен начин. А кефалът е доста подозрителна и трудна риба, особено в плитки води, където лесно се плаши. Дори и при улов на дъно, можете да използвате абсолютно чиста линия, само с кука със стръв. Ако изберете тази техника, отпуснете линията максимално. Използвайте непотъващо влакно. Така само частта със стръвта ще потъне, а свободния отпуснат край на линията ще се носи по реката. При удар ще забележите как линията рязко се потапя. Тогава засечете. Успехът е гарантиран. Може да прибегнете и до класически риболов на тежко. Но кефалът е активна риба и тази техника ще има успех само ако кефалът сам мине покрай стръвта. В противен случай е обратното – Вие сте активната страна.

 

риболов на кефал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *