Риболов на кефал в плитки води – част 1

Риболов на кефал

Как да уловим кефал в плитки води успешно? В този материал в две части ще се опитаме да Ви споделим опита си в това начинание. Вече разкрихме част от тайните си за риболова на речен кефал, но със спининг. Днес е ред да Ви дадем няколко полезни съвета за това как можете да хванете успешно именно кефала, но чрез класически риболов на плувка. Не е тайна, че това е един от най-борбените и атрактивни хищници по нашите реки и улова му е удоволствие.

Първа част – риболов на кефал

В тази първа част ще изясним стръвта и техниките за този риболов. Знайте, че те са удачни само за прилагане в плитки води. Най-често това са средните или горните течения на малките и средни реки у нас. Важно е да знаете, че прийомите, които се използват за риболов на кефал в големите реки силно се различават. И причините за това са ясни – огромната разлика в дълбочината на водата, нейната температура, силата на течението и т.н.

Избор на стръв

И така, да се захванем със стръвта. Именно в по-плитки води изборът й е от изключително голямо значение. Трябва да се съобрази с околната среда на конкретната река, както и от сезона (дневните температури). Съществуват няколко неписани правила за стръвта за кефал в плитки води. Най-успешен е той през горещите летни месеци, когато кефалът излиза на повърхността.

Няколко са теориите относно това кое време на денонощието е най-подходящо да да ловите речен кефал. Ние сме изпробвали всяка от тях и с лека ръка можем да кажем, че кефалът е активен през цялото денонощие. Изцяло от Вас зависи да успеете да го провокирате чрез правилната техника и стръв. Това е и ключовия момент за това как да уловим кефал в плитки води.

Ако ще ловите рано сутрин или късно вечер, използвайте жива стръв. Най-добре това да е дребна рибка, попова лъжичка, малко раче и дори жабче. Той напада без колебание всичко, което обитава естествения му хабитат. По това време той се държи по-близо до дъното, по-надълбоко. Точно за това и живата стръв е най-лесния начин да стигнете до него. Знайте, че там той е по-подзрителен и атаките му са по-редки. Ако обаче предпочетете риболов на кефал в плитки води през горещината на деня, тактиката е друга.

Знайте, че той е много плашлив през този период от денонощието и ако използвате прекалено голяма и груба стръв ще го изплашите. Препоръчваме да използвате нежна и лека стръв, която е важно да остане на повърхността на течащата вода при замятане. Най-голям успех ще имате със зелен скакалец или пък с всякакви плодове. Като например жълта или червена джанка. Или пък вишна, череша или узряла черница (барабонка). Особено ако по брега има дървета с узрели подове, които капят във водата. Успех може да имате и с ядката на зелен суров орех.

Само след няколко дни ще Ви опишем и как точно да поднесете всяка от тези видове стръв. Както и защо това е от съществена важност за Вашия успех за това как да уловим кефал в плитки води.

риболов на кефал
Как да уловим кефал в плитки води

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *