Риболов на бяла риба на жива стръв на тежко

Риболов на бяла риба на жива стръв – това е удоволствие, което вероятно всеки един от нас е изпитал поне веднъж в риболовната си практика. А за никого не е тайна колко вкусно е месото на този хищник. Затова сега ще Ви споделим нашия опит по темата.

За стръв е най-добре да използвате малки рибки от същия водоем, ако времето и условията го позволяват. Препоръчваме Ви да закачите на куката уклей или уклейки. Те са с най-ярка окраска, а това е нещото, което най-много привлича бялата риба. Закачете рибката на около половин сантиметър зад главата, между главата и началото на гръбната перка. Там месото е по-твърдо, което гарантира че стръвта ще остане на куката. И така няма да засегнете гръбнака, което ще позволи на уклея да се движи максимално време във водата след замятането.

Вероятно си задавате въпроса дали уклея няма да умре прекалено бързо и бялата риба няма да загуби интерес. Не – няма място за притеснение. Дори и след като умре, уклеят остава все така изкушителен. Забелязали сме, че и когато изпращаме предварително умряла риба във водата, риболовът на бяла риба е също така успешен.

Дори през последните години практикуваме друго. Нарязваме по-едрите уклеи на две парчета. Като разрезът е по диагонал, чиито остър ъгъл идва при перката. На парче от рибка бялата риба изглежда налита най-лакомо. Вероятно причината е ароматът на свежо месо, който остава във водата часове след замятането. Особено ефективен е този метод в ранните часове на деня или вечер преди залез.

Монтажът е елементарен. Слагате подвижно улово за риболов на тежко по Ваша преценка. Може да е от 20 до 60 грама, в зависимост от водоема и това дали има течение. Под него се прави рибарски възел и се пуска по-тънък повод с дължина от не по-малко от 40 см. Това ще позволи на стръвта да е по-мобилна. Или да остане над растителността на дъното, ако има такава. Куката трябва да е не по-малка от номер 1. Желателно е да е с дълго рамо. Това е.

С дистанцията на замятането може да експериментирате. Сутрин и вечер може да захвърляте въдиците от ръка на разстояние от 30 до 50-60 метра. Защото през тези периоди от денонощието бялата риба излиза в плитки води, за да се храни активно с ятата от дребни рибки. А те, разбира се, обитават топлите води недалеко от брега. През деня, когато температурите са високи, задължително трябва да търсите дистанция и по-сериозна дълбочина. Защото тогава бялата риба е по-пасивна.

От особена важност за този вид риболов е линията да е свободна. Не трябва да има каквото и да било съпротивление по нея. Съветваме Ви след замятане да оставяте линията максимално хлабава. Нека влакното да падне вертикално от върха на въдицата. И оставете скобата на макарата отворена. Естественото хранене на бялата риба е изключително агресивно. Затова ударите й са дълги и продължителни. Способна е да отнеме повече от 20-30 метра влакно при едно кълване.  Но ако усети и най-малко съпротивление, бялата риба бързо се плаши и изплюва стръвта.

Препоръчваме Ви ако имате наличен видим удар да извадите линията от лодка. Особено ако е въдицата е внасяна на по-сериозна дистанция. Това ще намали шансовете Ви рибата да се закачи някъде и да я загубите.

И още нещо, колеги. Бялата риба умира почти веднага след като се е убола на куката. И се вцепенява. Затова дори и ако сте я извадили жива знайте, че тя много лесно умира. И особено сега в летните дни, бързо се поразява. Затова като я извадите Ви съветваме да я изчистите добре от вътрешностите, да я осолите обилно и да я оставите в този вид на възможно най-хладно място. Така ще я консервирате и месото няма да се порази до 24 часа. Наслука!

 

Риболов на бяла риба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *