Риболов в растителност и закачки

В днешната статия ще поговорим малко повече за „по-неловките“ ситуации, в които всеки един шаранджия е попаднал, при опита си да хване поредната си риба. Всеки един от нас е попадал в тези ситуации, а именно сблъскването с условия, които се чувстваш неспособен да ловиш – треви, закачки, много малко пространство за ловене. Това са само едни от екстремните условие, в които един шаранджия може да попадне. Със следващите си думи ще се опитам да Ви помогна,ако не да Ви улесня в подхода Ви за улов в такива условия.
Както повечето от вас знаят, шарана обича местата с голяма растителност, в близост до шавари, храсти и подводни закачки, там той се чувства по-безопастно и обича да прекарва по-голяма част от времето си. Това прави една много трудна задача за рибаря и за достигана на целите му.

Риболов в растителност

Голям процент от водоемите са покрити с растителност, която може да ни попречи при риболова ни. За предпочитане на такъв риболов е да разполагаме с нужните риболовни принадлежности, влакно, което би издържало и най-трудните растителни закачки и водорасли без да се претрие или скъса. Фирмите, като Корда, Катран, Daiwa, Fox са едни чудесен пример за влакна, които са се доказали с годините от специалисти и професионалисти, които са ги изпробвали.

Едни от моделите са Subline на Корда, Camo Soft на Fox, Synapse Camo и Neon на Катран и Hyper Sensor на Daiwa. За крайната ни линия, ние трябва да разполагаме с монтаж, който би ни позволил да ловим над тази растителност и с голяма видимост на стръвта. Чод рига е един от най-успешните методи за улов на шаран в голяма растителност и има перфектната презентация дори и в най-обраслите дъна. За повод, като добра практика е да ползваме цвят отговаряш на дъното. В случая тъмно зеления цвят и камофлажния цвят биха свършили повече от отлична работа. Относно индикацията на „кълването“ не е нужно да затягаме авансите и да чакаме само няколко „бибкания“ на сигнализаторите, за да установим, че рибата се е закачила, в сравнения с риболова в близост до закачки.

Риболов в близост до подводни закачки

Както споменах по горе в публикацията, шарана обича да обитава места с много подводни закачки и в близост до храсти и шавари, но той много често излиза от там , за да търси храна, точно тогава идваме ние на ход, да го залъжем, обаче ще ни са нужни малко повечко умения след като го „излъжем“, да го извадим. Както всяко животно в изблик на страх, шарана след като бива закачен от нашата кука се опитва да се освободи и започва да търси място, където да се скрие, за да може да се почувства в безопастност. Точно това място са тези подводни закачки, храсти и паднали дървета, които и обитава, ако ги има. Попадането на шарана в тези условия по време на удар е една почти невъзможна задача за нас да го извадим от там, дори и да разполагаме с най-доброто обурудване.

За да намерим първо правилното място, трябва да огледаме много добре терена и да намерим правилната точка във водоема, където няма никакви закачки и дъното е чисто, но в същото време да бъдем в близост до тях. След като сме намерили мястото, можем да използваме клипса на макарата, за да може всеки път да уцелваме нашето място.След като сме сложили влакното на клипса, можем да маркираме влакното си на избрано място от нас на въдицата със специален ластик, който ни позволява да се ориентираме всеки път при замятане.

За основно влакно, много от рибарите се доверяват на влакно с по-голям размер (0.35мм+) и задължително „снаг“ лидер (от английски “snag” – закачка), който би ни позволило крайната линия от влакното ни да бъде предпазено от претриване в закачките. Други рибари се доверяват изцяло на плетеното влакно, то може много да ни помогне в такива ситуации, защото няма никаква разстегливост и е изключително здраво на опън. Много от колегите англичани, практикуващи този екстремен риболов, затягат авансите си почти максимално и стоят в изключителна близост до въдиците, за да могат веднага да поемат контролна над рибата,при отчитане на удар от сигнализаторите. Така те не биха позволили на рибата да поеме към закачките и биха си улеснили кепчосването й.
Риболовът в такива условия не е за всеки, нужни са дългогодишен опит и здрави такъми, за достигане на нужния резултат, иначе много колеги биха изгубили много такъми, което би било болезнено за всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *