Разрешени водоеми за риболов през забраната

 

Вярвате или не, тази година служебният министър на земеделието и храните г-н Христо Бозуков чу гласовете на любителите риболовци в България и нареди на контролните органи от ИАРА да въведат забраната за риболов след великденските празници. Така, според официалната публикувана заповед, рибарите няма да имат право да ловят пролетно-лятно размножаващи се риби от 18 април до 2 юни 2017 във водоемите до 500 метра надморска височина и съответно от 1 май до 15 юни 2017 в тези от 500 до 1500 м.
Ние от 5bg.eu смятаме за абсолютно задължително спазването на законите предвид чисто рибарския ни интерес към опазване на рибните популации. И затова Ви съветваме да се насочите към разрешените за риболов дестинации, било то частни (платени) водоеми или такива от списъка, приложен в самата заповед в сайта на ИАРА. Препоръчваме, ако Ви е възможно, да се ориентирате изцяло към платените язовирчета през този ключов за рибите размножителен период. Първо защото така няма да пречите на естественото развитие на популациите в основните водни басейни (защото въпреки, че ще ловите в разрешена зона, възможността да попаднете на пълен с хайвер екземпляр е съвсем реална) и после защото частните водоеми са по-регулярно зарибявани и успеха Ви там по това време на годината е почти гарантиран. Някои колеги обичат да казват, че удоволствието на платените язовири било като това по време на платената любов, но ние не сме съвсем съгласни. В повечето случаи тези местенца предлагат трофейни риби, които няма как да не задоволят дори и най-капризните от Вас. Но дори и да не е така, в повечето случаи тези язовири са добре поддържани, бреговете им са чисти и подредени и са идеален вариант за семеен излет.
Ако пък любимите Ви места попадат в обхвата на забраната – не се косете. Посетете ги, насладете им се, дори и без да хвърляте въдица. Даже по пътя към къщи на връщане е добра идея да вземете със себе си и няколко пълни торби с боклук, разпилян по бреговете им. Все пак всички обичаме да ни е чистичко когато ходим за риба, нали?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *