Протеинови топчета за захранка

Здравейте, в днешната статия ще ви запозная малко повече с приготвлението на захранка за риболов, а по точно каква роля играят протеиновите топчета в нея и как най-добре да ги подготвим, за да можем да извлечем най-доброто от тях.

Протеиновите топчета

Както повечето от вас знаят , протеиновите топчета са комбинация от няколко вида брашна, добавени подсладители и яйца. Те са една неизменна част от нашето обурудване за улов на шаран в днешно време и повечето напреднали шаранджии се доверяват изцяло на тях, както за стръв, така и за захранка. Добът опит е използването на същите топчета, които използваме за стръв , да бъдат и в нашата захранка. Причината е проста. Когато ловим с един вид топчета и захранваме, по-голяма е вероятността шарана да не бъде толкова предпазлив, засмуквайки нашата стръв, на която лежи и куката ни, защото преди това е погълнал количество от същите топчета, които сме използвали за захранка.

Друго предимство на захранването със същите топчета и стръв е , че можем да бъдем сигурни, че ако стръвта ни работи, то и същите топчета за захранка работят, защото благодарение на тях сме събрали рибите на нашето петно и сме успяли да имаме удар.

Различни презентации на протеинови топчета в нашата захранка

Протеиновите топчета можем да ги представим по различен начин в нашата захранка, в зависимост от рибите, водоема и релефа на водата. Има много плюсове и минуси в различните представяния на топчетата в нашата захранка. При наличие на много малки екземпляри във водоема, които ние избягваме техния улов избягваме и  по ситно нарязаните топчета, защото при по-малки частици от топчетата ни, а и от захранката ни, ние сме склонни за привличането на по-малките риби, където много бързо биха опустушили нашето петно и не би имало време за по-големите да го намерят.

При представяне на цели топчета в нашата захранка с нормални размери (15-18мм), това би било най-удачния избор при захранване с топчета, защото може да се каже, че това е приемливия среден размер за топче, което би могло да бъде погълнато, както от среден размер шаран, така и от по-голям. Най-честата комбинация е захранване със 15мм топчета и за стръв една идея по-голямо (18мм), която лично аз съм използвал и съм имал невероятно успехи.

Методи за представяне на топчета в нашата захранка

Един от най-успешните методи за привличане на рибата по-бързо е в начина, по който ще представим топчетата. Много известни английски шаранджии, занимаващи се с години с риболов, съветват при по-къс риболов и за максимално бързо време привличане на рибите, да нарязваме топчетата наполовина, за улесняване на тази задача можем да използваме продуктите на Корда, където има така наречения Cutter, който ни спестява много време. Протеиновите топчета в този случай изпускат много по-лесно съставките си и ароматите си, от които са създадени. В същото време остават с приемлива големина, изпускат аромати и правят малък облак около тях, а и биват по-лесно смилани от рибите.

Шараните в зависимост от сезоните, предпочитат по-лесно и по-трудно смилана храна. Бих ви посъветвал, изпозлването на нарязани топчета към вашата захранка, която използвате за риболов. Най-добрият избор би бил съотнешение 50 процента нарязани и 50 процента цели топчета във вашата захранка.

Друг успешен метод, доказал се през годините е съчетаването на топчетата с различни течности. Много успешни добавки са маслото от сьомга, риба тон и всякакви рибни течности. Също така много от фирмите произвеждащи топчета, предлагат течност със същия мирис и съставки, предназначен за усилване на аромата и атрактивността на топчетата със същите съставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *