Протеиновите топчета (Началото)

Може би повечето от вас сте чували за този вид стръв, който в последно време се използва от всеки един по напреднал в шаранджийски риболов рибар, а за тези от вас които не са толкова запознати, ще ви разкажа малко повече за тази незаменима част от подготовката на един шаранджия.

Протеиновите топчета или бойлита (идва от английската дума „boiling“, което ознава „варя“) са смесица от няколко  съставки, различни видове брашна , семена ,храна за птици , минерали,различни видове наситни мазнини, храни, които мирните риби, като платиката, шарана, амура, лина и дори каракудата не могат да устоят. Съставките се смесват с няколко яйца, докато не става като топка тесто и след това се оформя формата им и най-важната част ,това е варенето (от където идва и името им).

Кевин Неш – протеинови топчета

Протеиновите топчета за първи път биват популяризирани в Англия, през далечните 50 и 60 години на миналият век. Според някои източници първите които използвали подобен метод,били французите и китайците, те правели големи топки, съчетани от няколко вида неща,които шараните обичат, след това ги варели, за да постигнат стегнат вид и хвърляли като захранка, това го правели с цел избягването на по малки риби, а именно стегнатия вид на захранката не позволява малките риби да я изяждат толкова бързо и да може по-големите (шарани) да могат да я намерят по-бързо. Много хора занимаващи се с шаранджийски риболов тогава използвали като основна стръв неща които и до ден днешен може да видите един рибар да използва за улова на шаран, а именно хляб, царевица, червеи. Според истории на английските шаранджий, а именно на един от най-добрите – Кевин Неш, който е собственик на една от най големите фирми за риболовни принадлежности в Англия – Nash, той спомена за една истинска история, която дала началото и идеята за протеиновите топчета.

Идеята за протеинови топчета

Кевин и негов приятел били на риболов и прекарвали цяла нощ на водоема. Били хвърлили въдиците през нощта и били заложили на царевица, когато станали сутрин и извадили въдиците си, те видяли че нямало никаква стръв на куките си, точно поради причината,че във водоема било пълно с по малки екземпляри,които били изяли стръвта и не били дали шанс на по големите риби да достъпят към нея, тогава им хрумнало идеята да направят стръв, която да бъде трудна за поглъщане от по малките екземпляри и започнали производството на протеиновите топчета.

Протеиновите топчета са съчетание от голямо количество протеин, мазнини и нисък процент въглехидрати, минерали като бетаин, които активират храненето на шараните и карат рибите да се хранят активно. Бойлитата в днешно време се произвеждат от редица големи фирми, с различни съставки и аромати, в зависимост от водоема и начин на хранене на шараните. Топчетата са една неизменна част от оборудването на един шаранджия в днешно време и са една сигурна стръв за улова на трофейни шарани по водоемите ни.

протеинови топчета Кевин Неш
риболов с протеинови топчета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *