Плаващи топчета (pop-ups)

Плаващи топчета както вече разбрахте от предишните статии, едно от най-важните неща в шаранджийския риболов това е стръвта и начина по който тя е представена във водата. Има различни видове стръв, които всеки един от нас е използвал. Предимно това са протеинови топчета с безбройно много аромати, царевица, тигров фъстък и още една стръв наподобяваща протеиновите топчета, това са плаващите топчета (pop-ups). В следващата статия ще ви разкажа малко повече за плаващите топчета и монтажите, с които можете да ги използвате.

Какво е плаващо топче (pop-up)?

От самото име се разбира най-добре какво е pop-up(буквално от английски означава „изкачащо“ топче). Това е топче с голяма плаваемост във водата. Пускайки го във водата то много бързо би изплавало на повърхността. Повечето плаващи топчета наподобяват на съставки обикновените протеинови топчета, които се използват за стръв на дъното, защото те потъват, в сравнение с плаващите. Както може би вече знаете от предишните статии, за направата на протеиновите топчета  са необходими редица съставки, които се харесват на шарана и най-важната съставка – яйцата. Благодарение на нея, топчетата придобиват този стегнат вид и в зависимост от приготвянето им, биват потъващи или плаващи. Но защо тогава един рибар би използвал плаващо топче за стръв, като то ще изплава на повърхността и няма да има смисъл от него? Плаващите топчета също имат своите плюсове за използване им.

 

Как да използваме плаващи топчета (pop-ups)?

За използването на pop-up топчета са необходими специални монтажи и не са като повечето монтажи, които използваме за протеинови топчета, които седят на дъното. Едни от най-честите използвани монтажи за pop-up топчета , това са Zig Rig, Chod Rig монтажа и Hinged-Stiff монтажа. При всеки един от тях се използват pop-up топчета и са нужни определени аксесоари за направата им.

Кога да ги използваме ?

Не случайно са измилили и плаващите топчета, както протеиновите топчета, които са предназначение за улов на дъното, плаващите топчета са предназначение за по-горнте слоеве на водата или за няколко сантиметра над тях. Плаващите топчета намират най-добро приложение в по-тревисти места. Водоеми в които има повече разстителност по дъното, където монтажа с протеиново топче на дъното не би бил толкова успешен, при простата причина, че самата видимост на стръвта е много малка и има голяма вероятност шарана да не я забележи или да се „изгуби“ някъде из растителността. Не е нужно винаги дъното на водата да бъде покрито с треви за използването на pop-up топчета, понякога добра практика на рибаря е да ги използва заради тяхната много добра видимост. Повечето големи английски компании правят pop-up топчета с много ярки цветове, едни от най-често срещаните такива са бели, тъмно лилави, оранжеви.

Най-добър избор на плаващи топчета (pop-ups).

Почти всяка една голяма фирма, производител на протеинови топчета, прави и pop-up топчета с подобните аромати. Едни от най-известните производители са Dynamite Baits, Nash ,CCMoore ,Mainline и много други. Размерите на pop-up топчетата са по-малки от протеиновите топчета, при простата причина, че там не е необходим голям размер за забелязването й, цвета е от по-голямо значение. Някои производители предлагат заедно с pop-up топчетата и спрейове, благодарение на които ароматизирате вашата стръв, което увеличава аромата й и я прави „по-привлекателна“ за рибата.

Едни от най-честите сезони за използване на pop-up топчета е зимата (което не означава, че и през другите сезони няма да бъде успешен риболова). Причината за това е, защото рибата тогава не се храни толкова често, както през другите по-топли сезони и предпочита стръв, която да бъде по-малка като размер и по-апетитно изглеждаща.

Pop-up топчетата, както и протеиновите , са една от най-привлекателните примамки за стръв за улова на трофейни риби, има много аромати и видове в зависимост от ситуацията и сезона, които могат да донесат безброй много емоции за човека стоящ зад въдицата.

 

плаващи топчета Pop up топчета
плаващи топчета pop-ups

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *