Монтаж на косъм

За хората които са запознати повече с шаранджийския риболов, може би знаят за монтажа на косъм, но за рибарите които те първа навлизат в занаята, ще ги запозная с него, от къде произлиза, кога се използва и защо е най-използвана тактика за улов на мирни риби , основно шаран и амур.

Какво е монтаж на косъм ?

Монтажът на косъм е продължение на повода ,който използвате , позволявайки стръвта да бъде сложена на самия повод ,на който чрез помощта на прост възел е оформен края на вашият повод , с целта стръвта да не бъде закачана на куката, така тя , ще седи на дъното ,без да плаши шарана или амура като я доближи,а в същото време куката ще бъде в минимална близост до стръвта.

От къде произлиза ?

Този монтаж се популяризира през 70те години на миналият век, когато англичаните навлизат по сериозно в шаранджийския риболов. За първи път е използван женски човешки косъм, за да може да бъде прикрепена стръва за куката, а и точно от там идва името монтаж на „косъм“. Самият косъм бил много тънък и много добре се презентирала стръвта във водата, поради тънкият му диаметър, рибата не можела да го види и в най-чистите води, обаче имало проблеми със здравината му. Проблем било за рибарите при самото замятане, много често те губели стръвта си. Този проблем бил решен след време, когато измислили плетените поводи. Те били в пъти по здрави от косъма и улеснили риболова на всички рибари, които използвали този метод.

Кога да го използваме?

Монтажът може да бъде използван във всякакви условия и е използван от повечето рибари днешно време, много рядко може да видите по-напреднал шаранджия да лови на различен от този монтаж. Много от съвременните монтажи се базират на монтажа на косъм. Защо този метод се популяризира толкова бързо и бива използван толкова често от днешните рибари? Причината за това е презентацията му във водата. Рибата много по-лесно би могла да забележи стръвта, ако тя е директно сложена върху куката, това би било голям проблем за рибаря, защото рибата, виждайки куката ви, би се страхувала да погълне вашата стръв. Монтажът позволява това предимство, стръвта да бъде във водата и в непосредствена близост до вашата кука, така рибата много рядко би могла да види вашата кука, още по-малко ако около стръвта ви има частици от вашата захранка.

 

Монтажът на косъм е един от най-използваните методи за улова на шаран и амур на протеинови топчета в днешно време и ефективността му е повече от сигурна.

 

монтаж на косъм
монтаж на косъм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *