Лийдкор

Здравейте, шаранджии, днеска мисля да поговорим малко повече за частите от нашата линия, а именно последните метри от нея. Много е важно да знаем , че нашата линия лежи изпъната на дъното и в същото време няма да имаме проблеми от „препядствията“, които ни очакват на него, а именно камъни, миди и растителност, които биха могли много лесно да наранят нашата линия и в някои случаи да имаме късания, които никой не би искал. Един от риболовните аксесоари, които почти всеки шаранджия ползва за избягване на тези проблеми – това е лийдкора.

Какво е лийдкор ?

Както от името се подразбира (от английски “lead” – оловo, „core“ – ядро) името означава оловна сърцевина. Това и представлява лийдкора. Плетена основа, която е с изключителна здравина и много трудно за късане и претриване, и оловна сърцевина, която представлява малка „жичка“, която премината от вътрешната страна на плетеното влакно.

лийдкор

Предназначението на лийдкора

Лийдкора, бива използван от повечето шаранджии заради неговото почти незаменимо предназначение. Той се използва в края на линията ни, като използваме около 70-80 см до 1 метър лийдкор и го връзваме за нашата основна линия. Лийдкора успява да „свали“ нашата крайна линия плътно на дъното, което ни улеснява изключително много, намалява оплитанията в края на линията ни, също така когато линията ни е по-изпъната ,много по-лесно виждаме кълванията на нашите сигнализатори, от колкото когато линията не е максимално изпълната.

Благодарение на оловната си сърцевина, лийдкора успява да потъне много бързо на дъното и да бъде една незаменима част от нашите аксесоари.
Друго важно приложение лийдкора намира в среди с много „остри“ дъна. Неправилни релефи по които има остри камъни, миди и раци, те биха довели до редица наранявания на нашето влакно,ако нямаме в края на монтажа си лийдкор. Благодарение на неговата изключителна устройчивост на износване и здравина, тези проблеми почти не могат да ни спрат за улова на шарани.
Не винаги обаче предназначението му е толкова добро, поне не за рибите.

Безопастност за рибата

Всеки шаранджия предпочита по различен начин да връзва лийдкора към основната си линия, но на първо място трябва да го съобразим с начина по който закачаме оловото си, от към безопастност за рибата. Когато ползваме safety clips, закачайки за тях оловото си, не би било проблем да сложим вирбел в края на лийдкора ни, който ще вържем за основната си линия. Обаче някои колеги шаранджии работят с инлайн олова, където използването на вирбел е неприемливо.

Когато по неприятни условия скъсаме нашата линия, оловото което е на safety clips-a много лесно би паднало, ако сме го закрепили правилно, но използвайки инлайн олова и ако сме сложили вирбел в края на нашия лийдкор, оловото няма да може да се плъзне и да падне, при което ще причини голями наранявания на рибата,даже би могло да я убие. За това трябва да се съобразяваме от монтажите си, за да може на първо място да пазим рибитe.

Как да вържем нашия лийдкор към основната си линия?

Има няколко начина да го направим, някои от които включват вирбели, други прости възли. Като за начало ще ни е нужно специална игла за лийдкор, който ще ни помогне да направим клупче на лийдкора и така да го завържем към основната си линия. Като за начало трябва да премахнем част от оловната сърцевина на лийдкора, като просто го преплъзнем от плетената оплетка. След това с иглата промушваме от началото на оловната сърцевина посока края на плетеното влакно и продупчваме иглата да мине на половината на лийдкора, както е показано на снимката.

лийдкор

След това хващаме края на лийдкора и затваряме иглата и с леки преплъзвания промушваме през лийдкора.

лийдкор

След като сме промушили лийдкора през вътрешната му част, трябва да оставим малко клупче в края, както е показано на снимката отдолу.

лийдкор

Това е изключително здрав възел, който би издържал и най-голямото натоварване.
След като имаме това клупче, с основното ни влакно можем да направим редица възли, връзвайки лийдкора към нея

Някои рибари, които използват вирбели вместо клупчето на лийдкора, когато правят клупчето, в него нанизват вирбела, който след това се затяга като стегнем от двете страни лийдкора.

лийдкор

При затруднения, може да погледнете клипа отдолу.

 

Доказали се лийдкор модели

Както в почти всяка статия, ще Ви посъветвам за добри марки, които може да се доверите изцяло. Корда, като водеща английска фирма предлага модела Kable, който е изключително устойчив на износване и много здрав модел, Piton и Anaconda на фирмата Katran, Camflex на Gardner и редица други лийдкори, могат да ви свършат отлична работа в екстремни ситуации.

Лийдкора е изключетелно полезен в ситуации, в които има остри закачки на дъното и искаме да изпънем линията си максимално, но трябва да имаме в предвид, че използването му по някой път може да нарани рибата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *