Либри на шаранджийска въдица

Привет, шаранджии и приятели на шаранджийския риболов, в днешната статия ще Ви запозная с нещо по-различно от предишните статии. Ще се запознаем малко повече с шаранджийските въдици, които ползвате, а по-точно ще поговорим малко повече за либрите на дадена пръчка и какво по-точно означава „либри на въдица“. Настанете се удобно и се насладете на следващото четиво.

Въведение и значение

Либрите са използвани като мерна единица на шаранджийските въдици още през далечната 1950 година. Смята се, че първото твърдение за него се дава от Ричърд Уокърс.
Либрите на дадена пръчка са максималната възможност за извличане на енергия и действие на една пръчка. Прието е като определение да се смята, че либри на пръчка означава, колко килограма може една пръчка да повдигне от земята и върха и да сключи 90 градуса с най-долния водач на въдицата. При всички шаранджийски пръчки е приета мерната единици „либри“, според която се определя и колко килограма могат да се вдигат от земята, сключвайки 90 градуса с най-долния водач на въдицата. Например, разполагаме с 3 либрова пръчка, това са точно 1.36078kg, която пръчката може да вдигне товар от земята с това тегло.
Смятано е, че както е добре да знаете размерите на пръчката ви, е добре и да знаете на какво е способна и тя.

Най-добър избор на олово според либрите на пръчка

Всеки от вас си задава въпроса – колко грамово олово да сложа на новите си пръчки, след като ги закупя ? Отговорът на този въпрос повечето пъти е различен, защото много фактори влият на това. Ще се опитам да Ви обесня научно хората от Harrison Advanced Rods какво казват в една от своите си статии.
В миналото е било прието, че колко либри е дадената пръчка, препоръчителното олово което да се слага на нея да бъде в „унции“ – например 3 либрова пръчка да се използва с 3oz (което отговаря на 85.0486 грама) , което до известна степен ограничава риболова ни, защото за достигане на по-големи дистанции, ние бихме се нуждали от въдици, които да издържат на по-голямо напрежение.

Да не пропускаме факта, че технологиите които са били в миналото и материалите , които са използвани за направата на въдиците, не мога да се сравняват с днешните, което позволява на днешните по-качествени въдици, да бъдат натоварени и над предназначените им грамажи. За това отговорът на въпроса ни е много променлив и най-вече зависи от това как ние усещаме „държанието“ на пръчката и в случая либрите не играят основна роля за определяне на оловото с което замятаме. Някои от фирмите на Шимано, правят тестове на своите пръчки, коя с колко грама олово би достигнала най-големи дистанции, което много би ни помогнало, за нашият избор.
В клипа отдолу може да погледнете за какво иде реч със серията на Шимано – Velocity.

Избор на шаранджийска въдица

Много от нас се чудим каква шаранджийска въдица да си вземем, каква дължина, колко либри и прочие. Тематично бих вмъкнал, че освен либрите, шаранджийската пръчка притежава и строй (акция) ,която не играе никаква роля с либрите на дадена пръчка и много колеги при закупуването на 3,5 либрова пръчка, очакват въдица, която би била способна за достигането на големи дистанции, но в крайна сметка не успяват, защото акцията не отговаря на предпочитанията им.
Има голямо значение местата за риболов от избора ни на шаранджийска пръчка, след като сме преценили това, тогава бихме могли да изберем и правилните въдици. За предпочитане на по-близки и средни дистанции е 3 либрова пръчка с параболична – средна акция, която може да ни доставя удоволствие от ваденето на риба и да нямаме особено големи проблеми със замятането на по-късите разстояния.

За избор на по-далечни разстояния е за предпочитане на въдици от 3.5 либри и нагоре, защото ни позволяват за изхвърлянето на по-голяма тежест, а и също така акцията ни трябва да бъде малко по-стегната, в случая бърза и ултра бърза акция (където пръчката се свива в първата си една трета).
Има пръчки с акция от 2.5либри, където позволяват голяма удоволствие във ваденето на рибата и перфектното контролиране при борба, защото са много чувствителни във върха и можем да усетим и най-малкото мърдане на рибата.

Либрите на една пръчка са тема, развиване от десетки години насам и още не е стигнато до перфектния избор на либри за дадена пръчка, защото има най-различни ситуации за риболов, а от там и избор на нашата въдица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *