Куки за риболов – как да ги подберем правилно?

Какви куки за риболов да изберем? Това е въпрос, който всеки рибар си задава често. Куката е такъмът, чрез който поднасяме стръвта на рибите. Затова е важно да сме максимално прецизни в преценката си. По-новите колеги вероятно ще се изненадат от какво решаващо  значение е този избор за успешния излет. Тъй като има много и различни видове куки, сега ще Ви представим основните разлики помежду им и как да се решавате по-лесно кога каква да използвате. Куките се различават основно по структура, форма, дебелина, цвят и размер. Трябва да се водите от това какъв вид и размер риба ще ловите и на какъв водоем възнамерявате да го правите.

  • Риболов на леко – за плувка има практика да се използват тънки, лазерно заточени куки с дълго рамо и къса контра. При риболовът на леко е важно стръвта да се поднесе по възможно най-деликатния начин. Това налага и изборът на тънка кука. За повечето гъсти риби с размери до около половин килограм се препоръчват такива с номера от 18 (за по-дребни риби като уклей и бабушки) до 8 (за по-едри риби). Хубаво е да са прави, защото кълването е по-нежно и кривата кука може да ободе и изплаши рибата. Спрете се на по-ярки цветове – бяла (сребърна) или жълта.
  • Риболов на тежко – при дънния риболов най-често се използват по-здрави куки. Добре е да са ковани, особено ако целта на риболова са риби над килограм. Тъй като дънното кълване обикновено е по-рязко и силно, предимство представляват закривените куки, с по-късо рамо. Изберете цветове, които максимално да се доближават до облика на дъното на конкретния водоем. При всички случаи е задължително стръвта да скрива куката колкото се може повече.

Видът на рибата също е важен. За мирни риби се използват по-дребни и изкусни куки, докато за риболов на хищник е нужно по-сериозно въоръжение. При ятните риби е важно куката да се маскира или допълни от самата стръв във възможно най-голяма степен. Особено ако стръвта е статична (нежива). Важна е крайната цел – да не буди подозрение. При най-малкото колебание рибата може да не посегне към нея.

Но при хищните риби всичко това съвсем не е наложително, дори напротив. Там трябват по-едри куки (с номера от 8 до няколко нули). Особено когато стръвта е жива. Тогава куката трябва да е и с максимално удължено рамо. Предимство е ако върхът на куката е закривен, защото се забива по-здраво в коравата челюст на рибата. Ако хищникът е едър, препоръчваме да използвате двойни или тройни куки. Така успеха Ви е почти гарантиран.

Това, общо взето, са основните закони при избора Ви на куки. Призоваваме Ви, дори когато сте на платен водоем, да уважавате богатството му и да щадите рибите като използвате куки без контра. Това е възможно най-хуманния начин да ловите риба. Така рибите не се нараняват. Това е и религията, която изповядват повечето мухари. Повече прочети тук. Наслука!

 

куки за риболов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *