Кефал, червеноперка и едри каракуди на яз. Крапец

Язовир Крапец тази година бе един от първите водоеми, започнали да дават прилична слука на любителите риболовци още в първите по-топли пролетни дни на месец март. Радващо е, че тази тенденция продължава вече цял месец по-късно. До миналата седмица рибата логично се бе събрала на плиткото в областта на канала (където р.Крапец се влива във водоема), намиращ се в близост до пътя София-Варна при разклон Малиново. Там вървеше главно дребна риба – уклей и бабушки, предимно на бял червей и пинка. Сега обаче картината е малко по-различна.
С вдигането на температурите рибата се е изтеглила в широката част на водоема, където в момента ако уцелите слука, на плувка можете да хванете прилични кефали и дори каракуди с тегло от по 200-400 грама. За стръв препоръчваме малък грозд от бял червей (два или три броя, като последния нанизан е добре да се остави „да виси” свободно от куката), торен червей или дори по-дребни зрънца сладка царевица от консерва. Едрите каракуди все още са редки, съветваме Ви да ги търсите възможно най-близо до растителност (водорасли, клони и дори цели дървета – има доста такива в момента). За място на излет препоръчваме да изберете местностите в непосредствена близост до асфалтовия път Малиново – Прелом (номер 4003) или Преломския залив, където пък ще намерите райони без почти никакъв вятър.
Поне към момента е напълно излишно да търсите риболов на фидер или „на тежко”, защото водата е все още студена и рибата по дъното не се е активизирала. Но дори и да не успеете да случите хубави кефали или каракуди, успехът Ви с червеноперката и уклея е почти гарантиран. Ако се колебаете къде да отидете за риба през този уикенд – яз. Крапец е една много добра опция.
Имайте предвид обаче, че язовирът отново е взет под аренда и от 1 април трябваше арендаторите да започнат да събират такса от по 5 лв. на всеки въдичар. На нас обаче миналия ден такава не ни беше поискана.

 

риболов

======================

Поздрави 5bg.eu

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *