Как да изберем първата си лодка?

Как да изберем първата си лодка? Това е въпрос, който всеки от нас почти сигурно си е задавал поне веднъж. Всеки рибар, който е практикувал риболов от лодка, знае колко важно е тя да е удобна и безопасна. Затова в тази статия ще се опитаме да насочим начинаещите колеги с какво трябва да се съобразят при своя първи избор на лодка.

Без значение колко опитен риболовец сте, добре е да знаете няколко неща. Най-важното е, че риболовът от плавателно средство си има свои собствени закони. Има си правила за безопасност и именно тя винаги е на първо място. Не влизайте във водата без необходимите обезопасителни средства! От там нататък вече ще трябва да съобразите собствените си възможности и умения с размера и вида на лодката, която ще Ви върши работа.

Да започнем от вида на лодката. Като начинаещи е най-добре да изберете надуваема лодка. Те се разделят на класове, които общо взето са базирани на дължината и размерите им. Добре би било, докато сте все още неопитни, да си купите по-малка лодка. От клас 240 или 260. С нея, поне докато не се научите добре да балансирате, гребете и управлявате, Ви съветваме да влизате сами във водоема. Тежат обикновено межу 30 и 40 килограма и затова бихте могли да я носите преспокойно сами. Подобна лодка е удобна и за транспорт, с каквото и превозно средство да пътувате.

Следващата важна подробност е материала, от който е направена лодката. Масовите, и по-евтини варианти, са от PVC материал. Точно такава Ви е необходима като за начало. PVC-то има редица известни недостатъци, но е добър и евтин вариант докато свикнете. Не е тайна, че PVC-то се износва по-лесно и е по-чувствително на температура и UV лъчи, но въпреки това животът на тези лодки е достатъчно дълъг. Ако имате по-големи финансови възможности бихте могли да си закупите и лодка от хипалон, но не смятаме, че ще Ви е необходимо. Съществуват и модели, които са смесица от двата материала. Каквото и да изберете – няма да е фатално.

Идва време да съблюдавате с какво ще разполага лодката. Т.е. какво оборудване има към нея в комплекта и съответно – дали ще Ви е достатъчно то. Основните неща, прилежащи към всяка лодка са греблата (естествено), възглавниците, твърдия борд (поне един), транец и др. Тук е много важно, и според нас задължително, лодката да има твърдо дъно. Проблемът е, че лодките под клас 300 много рядко се предлагат с твърдо дъно. Затова поне се стремете да са с решетъчно или подсилено дъно. Това ще Ви позволи поне до известна степен да се изправяте ако се наложи. И ще можете свободно да практикувате спининг от лодката.

Като стана дума за транец (това е устройството, посредством което се закача мотора), също е важно да внесем повече уточнения. За лодка под клас 300 спокойно можете да минте и без транец. Просто не Ви е толкова фатално дори и да няма, това не трябва да определя избора Ви. Но пък от друга страна винаги е хубаво да имате всичко необходимо, за да можете ако решите да експериментирате да има накъде да надграждате. Ако решите да използвате мотор, то задължително започнете от най-ниските класове електрически мотори. Те най-добре пасват на малките лодки.

Надяваме сме да сме Ви били полезни. В някой от следващите си материали ще Ви разкажем как да изберете мотор за Вашата лодка и от какво трябва да се пазите преди да закупите такъв. Наслука!

 

Как да изберем първата си лодка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *