Какво влакно за риболов да изберем?

Какво влакно за риболов да изберем? Това е възможно най-важната част от екипировката Ви за риболов. Излишно е да обясняваме колко силен съюзник или враг може да бъде влакното, с което ловите. За да намалите шансовете за провал до минимум, има няколко ключови фактора, с които трябва да се съобразите.

Избор на риболовно влакно

 • Материал:

  От съществено значение е дали влакното е монофилно (т. Нар. стандартна корда) или плетено. Най-широко приложение намира монофилното влакно. Използва се за повечето видове риболов на леко и тежко. По-чувствително, но и с по-слаба памет (къса се по-лесно). Обикновено е изработено от полимери, от чиито съотношение зависят здравината, еластичността и мекотата му. Плетените влакна се използват най-вече за спининг или за повод към кошнички, хранилки и пружини за дънен риболов. Тъй като са изключително здрави се прилагат широко в шаранджийския риболов.

 • Дебелина:

  Дебелината на влакното има силно влияние върху неговата проводимост по въдицата. Колкото е по-тънко, толкова по-лесно се работи с него. Дебелината има отношение и относно качеството на замятането. Колкото е по-тънко то, толкова по-далеко ще можете да замятате, дори без много тежести по линията. Понякога, особено при риболов на леко, се препоръчва комбинация от основно влакно с по-тънко такова за повод накрая. Така поднасянето на стръвта става по-деликатно. Стандартните дебелини за риболов на леко най-често са между 0,14 и 0,18 мм. За повод обикновено се използват още по-тънки нишки – от 0,06 до 0,12 мм. За риболов на тежко се прибягва до корда с дебелина над 0,25 мм, като е възможно да се достигне и до такава с над 1 мм, в зависимост от ситуацията.

 • Цвят:

  Това е може би най-незначителният фактор. Можете да използвате почти всички цветове влакно. Но е хубаво при всички случаи да го съобразите с конкретния водоем. Т.е с цвета на водата и естеството на дъното. Ако например ще ловите на каменисто дъно – изберете светъл цвят. Ако ще ловите в кален и мътен водоем – спрете се на влакно с цвят от тъмната гама – черно, кафяво и т.н. Въпреки, че цветът не е толкова определящ, във всички случаи избягвайте острите и крещящи цветове влакно. То е способно да изплаши рибата. Освен при спининга – там ефектът би бил тъкмо обратното. Ние често използваме ярко зелено плетено влакно за спининг, с голям успех.

 • Проводимост:

  Важно е дали влакното е потъващо или плаващо. И двете си имат своите предимства и отново е от съществено значение да се съобразите спрямо конкретния водоем. Потъващите влакна е добре да използвате при риболов на язовири и затворени водоеми.По-лесни са за работа на по-големи разстояния, при риболов на дъно. По-тежки са и потъват по-бързо във водата. Предимство са и при риболов във вятър. Плаващите влакна са по-леки и това ги прави по-подходящи за реките. Там се налага да държите линията изкъсо и по-лесно можете да обирате излишното от линията, за да направите по-качествено засичане.

При всички случаи, не правете компромис с избора на влакно. Не си взимайте евтини варианти, защото по-късно ще съжалявате. Опитът ни показва, че е по-добре да заложите на по-скъпо и качествено влакно, отколкото на недоказано „изгодно“ такова. Имаме случаи с уловени сериозни риби с много тънка корда. Затова не се замисляйте дори за миг! Наслука!
Какво влакно за риболов да изберем

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *