Каква захранка за риболов да изберем?

Когато говорим за захранка е много трудно да се вместим в само няколко изречения. Всички рибари знаят, че именно захранката е онзи важен фактор, който е способен както да подлуди рибите и с лекота да ви напълни живарника, така и да Ви изиграе лоша шега, ако не му обърнете достатъчно внимание и го подцените.
Та, тук само с няколко думи ще споменем кои са основните неща, които трябва да вземете предвид при избора на такъв продукт. Ето ги и тях:

  • Състав – от ключово значение е какво точно съдържа всяка смес за подхранване и в какво фивизческо състояние е тя – дали е насипна, течна или на гранули/пелети. Обикновено за нашите водоеми масово се използват (и дават резултат) насипни пакети от по 2-4 кг с универсален състав от примеси на коноп, смески, кюспе, бисквита и др. (или техни миксове), към които са добавени леки аромати.
  • Аромат – няма да сбъркаме ако кажем, че това е повратната точка при приготвянето на всяка захранка. Много е важно състава на избраната захранка да се „допълни“ с подходящ аромат. За „овкусяване“ може да използвате както специално предазначените за това опаковки, които продават по риболовните магазини, така и съвсем обикновени есенции от ароматите, които се използват в сладкарството и ще намерите навсякъде по бакалиите (напр. Мед, ванилия, ягода и др.). Много е важно да не се прекалява с тях, защото това ще отблъсне рибата;
  • Добавки – всяка качествена захранка технически трябва да има някаква добавка, за да е напълно завършена. Добри примери за такива са част от стръвта, която ще се използва (червеи, царевица и т.н.), допълнителна текстура (при нужда, като брашно, хляб, галета, дори кал/пръст от водоема, за „лепило“, при нужда) или допълнителен цвят (често се използват разтворимите сухи напитки).

След като сте избрали вече комбинация от тези три съставки и сте решили каква точно смес ще вкарате в употреба не забравяйте да съобразите това с водоема и дълбочината, на която ще ловите риба. Ако сте тръгнали за гъста риба на малка дълбочина, по-добре е да предпочетете по-лека и пихтиеста смес в светли нюанси и сладникав аромат, за да се образува един облак от храна, в която ятните риби да дойдат и, точно под плувката Ви, да започнат да се хранят активно. Ако пък търсите риболов близо до дъното или във водоеми с течение (реки, канали и др.) се спрете на по-тежка захранка с по-тъмен цвят. Целта Ви е да се доближава максимално като консистенция и вид на естествения хабитат на рибите. Добър избор тук биха били пелетите, който значително по-бавно се отмиват от водата и обещават добри резултати за по-дълъг период от време, с по-редни подхранвания. Ако правите смес от насипна захранка, правете по-големи и по-„мокри“ топки, които по-бързо и сигурно да стигнат до дъното, преди да са се измили по пътя си надолу.
Наслука!

захранка за риболов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *