Изработка на воблери за риболов – част 2

Изработка на воблери за риболов продължение – вече знаете, че това съвсем не е невъзможно и всеки от Вас може да опита. В първата част на материала Ви споделихме какво точно Ви е необходимо за направите сами воблер за риболов в домашни условия. Сега, след като вече имате пълна готовност за това, е време да Ви представим един примерен последователен процес, по който бихте могли да работите.  Да започваме!

Изработка на воблери за риболов втора част

Първо, след като сте си избрали материал за самото тяло, си правите шаблон. Копирате формата на воблера върху въпросния материал и го оформяте постепенно с макетния нож. След като сте постигнали желаните форма и размери, вземете шкурка и внимателно обработете цялото тяло. Необходимо е то да е фино завършено и гладко, но не се притеснявайте. Дори и да има неточности, нанасянето на кита ще ги коригира.

Следващата стъпка е имплантирането на арматурата. За да я поставите е необходимо да разцепите тялото на две по дължина. Добавете нужните тежести където прецените за необходимо. Поставете телта и ухото и залепете със здраво лепило.

Продължаваме с лопатката. Взимаме парченце поли карбонат. По аналогичен начин си начертавате шаблон, който внимателно изрязвате в необходимата форма. После ретуширате отново с шкурка, ако е необходимо. Взимате воблера, решавате под какъв ъгъл ще монтирате лопатката и правите нужния за това прорез. Съществува неписано правило, че големината на лопатката трябва да е поне една трета от размера на воблера.

След като самия той вече е изсъхнал от лепилото след „операцията“ започвате да китвате. Използвайте кит за дърво. След като кита „дръпне“, изшкурете до абсолютна гладкост и остранете всички неравности и кривини, ако съществуват такива. Като сте готови е време да залепите лопатката. Тук спирате. Оставяте го да изсъхне няколко дни. Следва задължителен тест във вода, за да проверите играта му. Ако лопатката или халката е крива – коригирате.

И ето че идва най-приятната част. Боядисването. Добре е да монтирате воблера на менгемето чрез тел с метална щипка, хваната за ухото. Така ще избегнете всякакъв контакт с повърхността на самия воблер. С аерографа нанесете първо основата, за предпочитане с акрилна боя с по-неутрален цвят. Като бяло сиво или черно, например. При липса на аерограф можете да го направите и със спрейове, но не става чак толкова добре. Просто струята с боя не може да се контролира толкова добре. Относно оцветяването – може да разгледате успешни модели и да се опитате да ги имитирате. Или пък напротив – развихрете се и тествайте въображението си!

Когато сте готови и боята е напълно изсъхнала, идва ред за лакирането. Това е много важен момент. Тези от Вас, които имат опит с тази субстанция ще имат неимоверно предимство. Слоевете лак се нанасят равномерно и постепенно. Можете да използвате сушилня, но според нас това е леко излишно. Ако ползвате аерограф е задължително да разредите лака с малко вода, за да не направи балончета при съхненето. Така правите до 10 пласта лак, по Ваша преценка.

И, Voila! Имате си готов воблер. Поставяте само финалните компоненти . Добавяте халка на ухото и най-вече…избирате тройката. Съветваме Ви да използвате качествени куки. Защото опитът ни показва, че евтините варианти твърде лесно се чупят и губят хубави риби. Е, колеги, това бяха основните стъпки при изработката на воблер за риболо в домашни условия. Пожелаваме Ви приятни часове с това хоби!

воблери за риболов
изработка на воблери за риболов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *