Изработка на воблери за риболов – модерно и интересно хоби – част 1

Изработка на воблери за риболов в къщи. Това първоначално може да Ви се стори невъзможно и твърде трудно предизвикателство. Това обаче съвсем не е така. Оказва се, че с някои домашно изработени воблери ловим хубави риби с голям успех. Затова, с този материал от две части ще се опитаме да Ви въведем в това изкуство. В тази статия ще си говорим за подготовката са самата изработка. А после ще обърнем внимание на практическата част и по-специално на това това как да ги завършим. Започваме от материалите, ето от какво ще имате нужда, преди да започнете:

Изработка на воблери

Воблерите

може да изработите от няколко подходящи леки, но и здрави материала. Хубаво е да опитате с всеки един от тях по отделно. Само така ще разберете кой ви е най-удобен. Такива са балсата, липата и абачито (т. нар. бананово дърво, което обаче е леко по-скъпо). За оформяне и ретуш използваме стандартна шкурка с размер 100 до 2000. За арматура обикновено върши работа зъболекарска тел. Може да ползвате и тел за заваръчен апарат, но тя е съвсем леко по-тежка. Лопатките може да се правят от плътен поликарбонат, стъклотекстолит (също по-скъп). В някой случай може да използвате и плексиглас, но не Ви препоръчваме. Просто е много чуплив, а и доста бързо старее, особено когато е в контакт с водата по-често. Затова обичаме да прибягваме до вералит. Той е по-мек за обработка и е изключително подходящ за тази цел. Става още и фолио за лепене на топлопроводи.

Утежнение – що се отнася до утежнението – най лесно става с обикновени съчми за утежнение на линия.

  • Бои и лакове – за самото оцветяване се използват предимно акрилни бои на водна основа. За лакирането – полиуретанов или двукомпонентен лак. Може да използвате и смола, но после ще Ви обясним защо не препоръчваме. Някои хора прибягват и до нитро целулозен лак, но той е вреден и доста ароматен. Ако го изберете задължително ще Ви трябва маска с активен въглен. Може да използвате и спрей. За домашна изработка на воблери може да използвате всичко, което Ви се струва подходящо.
  • Лепило, кит и ножче – лепилото ще използвате при арматурата на воблера, с ножчето ще оформяте където е необходимо,  а китът е задължителното покритие преди боята.
  • .
  • Менгеме – разбира се, ще са Ви необходими и инструменти за изработката. Няма как да минете без мини менгеме. С него можете да закрепите воблера докато извършвате финото оформяне преди оцветяването. Използва се най-вече по време на боядисването. Тогава чрез метална щипка и тел ще държите готовия воблер във въздуха, безконтактно. Това ще Ви позволи да нанесете боята равномерно и правилно;
  • Аерограф – с аерографа ще нанасяте боите на самия воблер, когато сте готови с оформянето му;
  • Клещи – за направата на ушите, за корекции на ъгли и изправяне на телта;
  • Дреболии – това са всички дребни елементи, от които има нужда Вашия воблер – куки, халки, късчета влакно, вирбели и др.

Общо взето – това е всичко необходимо за домашна изработка на воблери. Хубавото тук е, че сте свободни да експериментирате. Можете спокойно да използвате и принадлежности и материали, които не са описани тук. Нали затова е толкова интересно това хоби – всеки е свободен да експериментира. Никога не знаете кой воблер ще се хареса на рибите. Скоро очаквайте и кратки напътствия за самата изработка.

 

домашна изработка на воблери

Продължение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *