Грижа за такъма защо е важно да се погрижим за него

Грижа за такъма – това е неизменна част от любимото хоби. Ако искаме да извлечем максимума от „въоръжението“ си е просто задължително да обръщаме достатъчно внимание на състоянието им. Най вече след риболов, когато често нямаме време или възможност да огледаме добре такъмите за повреди и проблеми. Затова сега ще Ви дадем няколко полезни съвета относно това как най-добре да стопанисвате такъмите, с които разполагате.

Да започнем от куфара. Добре е винаги да отделяте по няколко минути преди излет за подредбата и организирането на резервните такъми. Опитът показва, че почти задължително ще Ви се наложи да прибегнете до тях по време на риболова. Затова, за да спестите време, наредете добре всичко, за да имат максимална готовност за промени по линията когато дойде моментът. Дори, ако имате време, добре е да приготвите няколко готови резервни монтажа или линии. Без значение какъв риболов ще практикувате.

Грижа за такъма – въдиците

После, изчистете добре въдиците. Огледайте в детайли състоянието на водачите, върха и прихващача за макарата. Възможно е по време на последния Ви излет или пък по време на транспорта да са се получили изкривявания и счупвания по прътовете. Особено ако не използвате кобури или калъфи за тях. В противен случай рискувате да получите неприятна изненада по време на следващия риболов.

Грижа за такъма – макарите

Отделете време за инспекция и на макарите си. Свалете ги от пръчките, почистете ги със спиртов разтвор (ако са метални) или с нежен почистващ препарат (ако са от друг материал). Проиграйте авансите, обратния и нормалния ход на макарата. Заслушайте се в звука от лагерите. Ако чуете нещо съмнително и необичайно, разглобете я. С малка масльонка нанесете по малко масло на необходимите места, най-вече на лагерите.

Обърнете внимание и на останалото оборудване. Ако ще използвате надуваема лодка, добре е да я надуете и проверите за пробойни. Може да сте допуснали такива без да забележите по време на последния риболов. Направете това особено когато не сте я използвали дълго време. Погледнете и живарника и палатката и заслона, ако ще използвате такива, за дупки.

Риболовът е скъпо хоби. Затова поддържането на прилежащите такъми е от съществена важност за безгрижната и приятна практика. Нищо не Ви струва да отделяте по малко време за това. Същевременно, ако не го направите, рискувате това да провали следващите Ви излети. Повече за грижа за такъма виж тук. Наслука!

 

грижа за такъма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *