Блоубек риг

Здравейте, шаранджии ! За много години, да сте живи и здрави и много големи трофеи през новата 2018 година. След малка пауза покрай празниците, с бавни темпове отново се завръщаме със статиите с нашето любимо хоби. В днешната статия, ще Ви представя един от най-използваните монтажи на дъно, а може би и най-ефективния, който бива използван от много известни „лица“ в шаранджийския риболов – това е блоубек монтажа.

Какво представлява блоубек риг ?

Блоубек риг-а е монтаж, който най-често се практикува със стръв протеинови топчета. Още от името се разбира значението му. Блоубек от английски (blow – духам и back – назад) означава духам назад, връщам, както името му се разбира, монтажа позволява при евентунтуално изплюване на стръвта от рибата, монтажа така да се върне и завърти, че отново да има същия ефект както и при самозасичането. Монтажът е голяма практика в модерния шаранджийски риболов, защото освен,че е много ефикасен, също така е и много лесен за връзване, а какво повече ни трябва от ефективност и бързо правене на монтажа?

Кога да използваме блоубек риг ?

Както от горните няколко абзаца се разбра, най-добра ефективност монтажа има, когато се използва с протеинови топчета. Тоест неговата най-добра презентация би била, като bottom bait rig или преведено на български, монтаж който лежи на дъното. Можем да го използваме почти на всякъде монтажа, като за предпочитане са чисти дъна, най-често от глина и пясък. По-добре да се избягват растителните области, защото не би имал така добра ефективност. Можем да правим различни комбинации на монтажа, заедно с една царевица, като стопер или pop-up топче, като целта е стръвта да бъде леко балансирана над куката.

Ефективност от блоубек риг?

Какво прави толкова ефективен монтажа? Блоубек монтажа представлява един, да не кажа най-добрия монтаж, който се използва за лежащи монтажи. Той съчетава всички предимства като надежност при всмукване, така и при изплюване на стръвта, лесен е за връзване и много опростен, което е едно от най-важните неща при шаранджийските монтажи. Колкото по-опростен е един монтаж, толкова би бил и по-ефективен. Нашата стръв може свободно да седи във водата, а куката да бъде в изключителна близост до нея, благодарение на малкото рингче, което се поставя срещу контрата на куката, то улеснява приплъзването на стръвта, в случай, че шаран усети нашата кука и я изплюе, тогава стъвта се приплъзва по куката и се обръща и веднага се забива в долната устна на рибата.

Как да вържем блоубек риг?

За направата на монтажа са ни нужни няколко прости неща – кука, малки рингчета за куки и плетено влакно, което ще използваме за нашия повод. Първо правим нашето клупче за монтаж на косъм, след това промушваме малкото рингче във влакното и правим възел, който да задържи рингчето на влакното.

ring

След като направим това, промушваме куката през рингчето и гледаме то да застане на нивото с контрата на куката.

ринг

След това правим нашият известен възел без везел, който използваме за връзване на нашата кука и нашият монтаж е готов.

rig

Блоубек монтажа е един много прост, но в същото време и уникално ефективен монтаж, един от най-използваните монтажи за монтажи лежащи на дъното. Един сигурен и успешен монтаж, който може да ни помогне за улавянето на големи екземпляри.

Ако проявявате затруднения във връзване на мотанжа, може да видите в клипчето отдолу как да го направите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *